Bröstlyft

Hem / Operationer / Bröstlyft

Vad är bröstlyft?

Ett bröstlyft, tekniskt känt som mastopeksi, är en kirurgisk procedur där hängande bröst korrigeras och lyfts. Målet är att ge brösten en mer ungdomlig och fast form genom att ta bort överflödig hud och ompositionera bröstvårtan.

Tips på kliniker

Göteborg Laser & Estetik

Göteborg Laser & Estetik erbjuder en innovativ lösning med bröstlyft med hjälp av fett för att skapa ett naturligt och mjukt resultat som smälter in i din befintliga kroppsform. Du får hjälp av dem hela vägen från er första kontakt tills att det är dags för eftervård och du kan förvänta dig ett tryggt och professionellt bemötande.

Göteborg Laser & Estetik

Nordiska kliniken

Nordiska Kliniken erbjuder bröstlyft i Stockholm och har många års erfarenhet av den här typen av ingrepp. De hjälper dig hela vägen från konsultation till eftervård, där ditt välmående och trygghet alltid står i centrum. Du kan förvänta dig kirurger som tar sig tid att lyssna på dig och dina önskemål och besvara alla dina frågor.

Nordiska Kliniken

APS-kliniken

Hos APS-kliniken får du professionell hjälp av erfarna plastikkirurger som lyssnar in dina önskemål och behov. De arbetar med moderna metoder för att ge dig ett naturligt och vackert resultat och finns både i Göteborg och Halmstad.

APS-kliniken

Därför väljer många att göra bröstlyft

Estetiskt bröstlyft

Den primära anledningen för de flesta kvinnor är av estetiska skäl. Ett lyft kan göra brösten fastare och ge dem ett yngre utseende. Proceduren kan kombineras med antingen bröstförminskning eller bröstförstoring beroende på det önskade slutresultatet.

Psykosociala effekter

Förutom de fysiska förändringarna kan ett bröstlyft ha positiva psykologiska och sociala anledningar och effekter. Kvinnor som är missnöjda med utseendet på sina bröst kan uppleva förbättrat självförtroende och självkänsla efter proceduren. Detta kan i sin tur påverka deras sociala liv och relationer på ett positivt sätt.

Operationstekniker

Det finns olika tekniker för ingreppet, beroende på patientens behov och bröstets storlek och form. Några vanliga metoder inkluderar ankarsnitt, lollipop-tekniken och halvmånesnittet. Valet av teknik beror på den önskade förändringen och kirurgens rekommendation.

  • Crescent Lift: Används för minimala lyft och involverar ett halvmåneformat snitt runt den övre halvan av vårtgården.
  • Periareolar eller "Donut" Lift: Involverar ett snitt runt vårtgården. Används för milda lyft.
  • Vertikal eller "Lollipop" Lift: Involverar snitt runt vårtgården och vertikalt ner till bröstets underkant. Används för måttliga lyft.
  • Ankaranästet eller "Inverted T" Lift: Inkluderar snitten av lollipop-metoden tillsammans med ett horisontellt snitt längs bröstets inframammära veck. Används för större lyft och för att ta bort en större mängd hud.

Landstinget betalar

I vissa fall kan Landstinget betala ingreppet, särskilt om det orsakar fysiska besvär som ryggsmärtor, eller om det görs till följd av en bröstrekonstruktion. Men oftast betraktas det som ett estetiskt ingrepp och betalas av patienten själv. Konsultera med din lokala vårdcentral för mer information.

Vanliga frågor

Kostnaden kan variera beroende på kliniken, kirurgens erfarenhet och ingreppets omfattning. I genomsnitt kan priset i Sverige ligga mellan 40 000 till 70 000 kr, men det är viktigt att rådgöra med kliniker direkt för exakta priser.

Under ett bröstlyft görs snitt på strategiska platser på bröstet för att avlägsna överflödig hud. Bröstvävnaden omformas därefter för att skapa en mer lyft och tonad kontur. Slutligen sys snitten ihop och förband läggs på. Ingreppet tar vanligtvis 2–4 timmar.

Obehag och smärta efter bröstlyftet är vanligt men kan vanligtvis hanteras med smärtlindring. De flesta patienter rapporterar att de känner störst obehag de första 48–72 timmarna efter operationen. Smärtan börjar sedan avta, men viss känslighet kan kvarstå i flera veckor.

Det är såklart helt individuellt, men många anser att de behöver ett bröstlyft när brösten har börjat hänga eller tappat sin fasta form på grund av åldrande, graviditet, amning eller tyngdkraft. Proceduren kan hjälpa till att återställa bröstens yngre form och kontur. Beslutet att genomgå ett bröstlyft baseras ofta på personliga estetiska önskemål och självkänsla. Det är viktigt att konsultera en plastikkirurg för att diskutera individuella behov och förväntningar.

Läs mer