Tatueringsborttagning

Hem / Behandlingar / Tatueringsborttagning

Ta bort tatuering

Att ta bort en tatuering kan vara en lång process och resultatet varierar beroende på flera faktorer såsom färg, djup och ålder på tatueringen. Flera metoder finns tillgängliga för att ta bort tatueringar, och vilken metod som passar bäst beror på den individuella tatueringen och personens önskemål.

Olika metoder

Tatueringar är permanenta, men med modern teknik går det nu att ta bort dem, dock med varierade resultat. Låt oss utforska några av de vanligaste metoderna för tatueringsborttagning.

Laserbehandling

Laserbehandling, dvs att lasra bort tatuering, är den mest populära metoden för att ta bort tatueringar. Med hjälp av olika typer av lasrar bryts bläckpartiklarna ned i huden, som sedan naturligt avlägsnas av kroppens immunsystem. Resultatet kan variera, men flera behandlingar krävs oftast för bästa resultat.

Dermabrasion

Dermabrasion innebär att det översta hudlagrets "slipas ned" för att avlägsna tatueringen. Processen kan vara smärtsam och kan lämna ärr om den inte utförs korrekt.

Kirurgisk borttagning

Denna metod innebär att tatueringen skärs bort från huden och därefter sys huden ihop igen. Den här metoden är mest lämplig för mindre tatueringar och kan lämna ett litet ärr där tatueringen tidigare var.

Kemiska peelingar

Genom att använda en syra kan huden exfolieras och därmed ta bort tatueringens bläck. Denna metod kan vara effektiv, men det finns risk för hudskador om den inte används korrekt.

Att tänka på efter tatueringsborttagning

Efter behandling kan huden vara röd, svullen och känslig. Det är viktigt att följa eftervårdsinstruktionerna noggrant för att minska risken för komplikationer och maximera resultaten från behandlingen.

Vanliga frågor

Kostnaden för att ta bort en tatuering varierar beroende på storlek, färg, placering, tatueringens ålder och den metod som används för borttagningen. I genomsnitt kan priset ligga mellan 500 till 10 000 kr eller mer per behandlingssession, med laserbehandling oftast i den högre prisklassen. Det är viktigt att notera att flera behandlingssessioner oftast krävs för att fullständigt eliminera en tatuering.

Antalet behandlingar som behövs varierar beroende på tatueringens storlek, färg, djup, och bläckets kvalitet samt personens hudtyp. Generellt kan det krävas mellan 5–15 behandlingssessioner med flera veckors paus emellan varje session. Det är dock viktigt att konsultera en specialist för en mer exakt uppskattning baserad på den individuella tatueringen.

Läs mer