Plastikkirurgi viktnedgång

Plastikkirurgi efter stor viktnedgång

Plastikkirurgi efter stor viktnedgång är en egen disciplin som fokuserar på att at ta bort överflödig hud och återställa en tillfredsställande kroppsform. 

Dr Tyge Tindholdt

Dr. Tyge Tindholdt

Hur påverkas huden av en stor viktminskning?

Huden har en fantastisk förmåga att sträcka sig. Ett bra exempel är maghuden hos gravida kvinnor. Åt andra sidan är det sällsynt, att huden drar ihop sig igen efter att den har sträckts ut under lång tid. Detta ses bland annat hos personer som har varit mycket överviktiga. 

När de går ner i vikt får de ofta ett stort överskott av hud på många ställen på kroppen. Huden blir slapp och kan bilda besvärande veck på buken, skinkorna, ryggen och låren. 

Många tycker att huden är i vägen och har problem med att hitta kläder som passar. Dessutom är det inte ovanligt med problem med hygien, eftersom det bildas fukt mellan hudvecken. 

I värsta fall kan det resultera i luktproblem, svampinfektioner och sår. Det kan också begränsa fysisk aktivitet. Många väljer att isolera sig socialt eftersom deras självbild och kroppsbild påverkas negativt.

Fetma och överviktsoperationer

Idag är tyvärr fetma ett ständigt växande problem över hela världen. Ett stort antal patienter väljer att få hjälp med bantning genom överviktsoperationer som gastric bypass och gastric sleeve. Enbart i Sverige utförs ca 5 000 överviktsoperationer varje år. Alla dessa patienter kommer sedan att genomgå större viktminskning. 

För varje patient är konsekvensen de problem som följer med hudöverskottet. Förr eller senare kommer de flesta av dessa patienter att behöva plastikkirurgi för att ta bort överflödig hud. Denna del av plastikkirurgin kallas plastikkirurgi efter stor viktnedgång eller Massive Weight Loss, MWL, Surgery på engelska.

Vad är plastikkirurgi efter stor viktnedgång?

Med plastikkirurgi tas överskottshuden bort. Åtgärderna syftar till att dra åt huden och återställa en tillfredsställande kroppsform. Bukplastik, bröstlyft, armplastik, stusslyft och lower bodylift är bara ett litet urval av de operationer i kategorin plastikkirurgi efter stor viktnedgång. 

Kännetecknande för detta område av plastikkirurgin är att den kräver stor plastikkirurgisk erfarenhet och kunskap. Operationerna är omfattande och långvariga samt ställer stora krav på plastikkirurgen och hans team, utrustning och lokaler.

Vilka kriterier måste uppfyllas vid plastikkirurgi efter stor viktnedgång?

Om du har genomgått en överviktsoperation måste du ha varit viktstabil 6 månader före operationen. Som en allmän regel bör ditt Body Mass Index, BMI, vara < 30. Ett för högt BMI medför en ökad risk för komplikationer.

Du måste vara fysiskt och mentalt frisk eftersom underliggande sjukdomar kan öka risken för komplikationer under och efter operationen. Vissa kroniska medicinska tillstånd kan dock accepteras under förutsättning att de är under kontroll.

Rökning och användning av andra nikotinpreparat är oförenliga med plastikkirurgi efter stor viktnedgång. Nikotin får blodkärlen att dra sig samman och minskar blodflödet. Detta kan resultera i sämre sårläkning och i värsta fall sårbildning.

Det är viktigt att du har realistiska förväntningar till resultatet. Samtidigt är det helt avgörande att du har förvärvat tillräcklig information om operationen, uppföljningen, eventuella risker och komplikationer.

Bröstlyft med implantat

Bröstlyft med implantat tar bort överflödig hud, förändrar formen och ger fylligare bröst.

Bukplastik operation hos Malmö plastikkirurgi
Bukplastik med T-snitt

Bukplastik med t-snitt tar bort överflödig hud, stramar upp horisontellt och vertikalt vilket gör magen plattare.

Stusslyft

Stusslyft tar bort överflödig hud och stramar upp skinkorna.

Bröstförminskning

Bröstförminskning reducerar bröstens tyngd och därmed belastningen på nacke, axlar och rygg.

Armplastik

Armplastik tar bort överflödig hud, stramar upp och förbättrar formen på överarmarna.

Bröstuppstramning för män

Bröstuppstramning tar bort överflödig hud och återställer formen så att bröstet får sitt maskulina utseende tillbaka.

Rygglyft

Rygglyft tar bort överflödig hud och stramar upp huden på ryggens mitt.

Lårplastik på utsidan

Med en lårplastik på utsidan kan man delvis återställa lårens ursprungliga utseende genom att ta bort överskottshud.

Viktnedgång bukplastik före
Bukplastik

Bukplastik tar bort överflödig hud, stramar upp och gör magen plattare.

Viktnedgång bröstförstoring med implantat före
Bröstförstoring med implantat

Bröstförstoring med implantat förändrar formen och ger fylligare bröst.

Prislista

Bröst

Bröstförminskning
Fr. 42 000 kr
Bröstlyft
Fr. 34 000 kr
Bröstlyft med implantat
Fr. 58 000 kr
Bröstuppstramning för män
Fr. 50 000 kr
Bröstförstoring med implantat
Fr. 39 500 kr

Kropp

Armplastik
Fr. 45 000 kr
Bukplastik
Fr. 50 000 kr
Bukplastik med t-snitt
Fr. 70 000 kr
Lårplastik på insidan
Fr. 50 000 kr
Lårplastik på utsidan
Fr. 50 000 kr
Rygglyft
Fr. 60 000 kr
Stusslyft
Fr. 60 000 kr

Kombinationsingrepp

Cirkumferent bukplastik
Fr. 95 000 kr
Lower bodylift
Fr. 99 000 kr
Upper bodylift för kvinnor
Fr. 95 000 kr
Upper bodylift för män
Fr. 95 000 kr
Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta på denna webbplats accepterar du användningen av cookies.