Manliga bröst

Gynekomastioperation ger bröstet ett mer maskulint utseende.
Dr Tyge Tindholdt

Dr. Tyge Tindholdt

Vad är manliga bröst?

Manliga bröst, gynekomasti eller man boobs, är en av de vanligaste orsakerna till att män söker en plastikkirurg. Tillståndet beror på en tillväxt av bröstkörteln på ena eller båda sidor. Det kan inträffa i alla åldrar men det är mindre än en procent av vuxna män som har det. Många män med manliga bröst känner sig mindre maskulina. Det påverkar deras självbild och kan i värsta fall ha ett negativt inflytande på deras sociala liv. Manliga bröst kan också leda till symtom med obehag och smärta.

Före

Test
Gynekomasti är en av de vanligaste orsakerna till att män tar kontakt med plastikkirurg.

Efter

Behandlingen består vanligtvis av fettsugning eventuellt kombinerat med kirurgiskt avlägsnande av körtelvävnaden.

Varför får vissa män bröst?

Det finns många orsaker till manlig bröstutveckling. Det kan bero på en obalans mellan manliga (androgena) och kvinnliga (östrogena) könshormoner. Det är vanligtvis en överproduktion av östrogener som stimulerar mannens bröstkörtlar att växa. Det kan även vara en underproduktion av eller minskad känslighet för androgener, som är orsaken. Vissa sjukdomar och biverkningar på medicin kan också leda till manliga bröst. Till exempel kan det uppstå efter användning av anabola steroider i samband med muskelbyggande. Bröstutveckling i puberteten kommer i de flesta fall att ta hand om sig själv. Därför kan det vara en bra idé att vänta på kirurgisk behandling av ungdomar. Oavsett anledning bör det alltid föreligga ett blodprov (hormonstatus) och ett ultraljud av brösten före operation, då kan man utesluta någon annan bakomliggande orsak.

Pseudogynekomasti

Det är också ett tillstånd som kallas pseudogynekomasti. Till skillnad från manliga bröst beror bröstförstoringen inte på körtelutvecklingen utan på fettavlagring på grund av övervikt. Tillståndet kan behandlas på samma sätt som gynekomasti.

Hur behandlas manliga bröst?

Ibland är det tillräckligt att fettsuga brösten för att uppnå ett tillfredsställande resultat. I andra fall är det nödvändigt att kombinera fettsugning med kirurgiskt avlägsnande av körtelvävnaden. Det görs genom ett litet, diskret snitt längs med den nedre kanten av vårtgården.

Operation av manliga bröst sker i narkos och varar ca en och en halv timme.

Vad kan du uppnå med behandling av manliga bröst?

  • Plattare bröst.
  • Maskulinisering av bröstet.
  • Förbättring av självkänsla och kroppsuppfattning.

Pris

Fr. 28 000 kr

Kort fakta

Operationstid 90 minuter

Narkos

Hem samma dag

Frånvaro från arbetet 1 vecka

Relaterade behandlingar

Boka konsultation

Varje patient är unik. Ta reda på hur vi kan hjälpa just dig. Ta första steget och boka en konsultation hos en av våra behandlare.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta på denna webbplats accepterar du användningen av cookies.