Borttagning av födelsemärken

|
|
|
Borttagning av födelsemärken
Födelsemärken kan enkelt tas bort med plastikkirurgisk teknik och lämnar diskreta ärr.
Dr Tyge Tindholdt

Dr. Tyge Tindholdt

Vad är ett födelsemärke?

Födelsemärken är en ansamling av pigmentbildande celler i huden. Vi föds vanligtvis utan födelsemärken men bildar fler på kroppen under hela livet. De uppstår som ett resultat av exponering för ultraviolett strålning. Genetiska faktorer tros också ligga till grund för uppkomsten av födelsemärken.

Hur ser ett födelsemärke ut?

Ett födelsemärke har vanligtvis en slät kant och har en enhetlig färg. Det har vanligtvis ett symmetriskt utseende. Om du ritar en linje genom modermärket får du två symmetriska halvor. De flesta födelsemärken är mindre än 6 mm och ändrar inte storlek.

Före

Generande födelsemärken kan tas bort med en liten operation i lokalbedövning.

Efter

Operationen vill alltid lämna ärr. Det placeras dock så at det syns så lite som möjligt.

Kan födelsemärken vara farliga?

Födelsemärken är vanligtvis godartad men de kan utvecklas till en speciell typ av hudcancer kallad melanom. Man måste därför vara medveten om befintliga födelsemärken plötsligt ändrar karaktär. Ett bra sätt att testa för melanom är att använda ABCDE-regeln.

A: Asymmetry
B: Border
C: Color
D: Diameter
E: Evolving

Här kan du läsa mer om vad du ska vara observant på. Om du har det minsta tvivel, rekommenderas att du kontaktar en hudläkare eller en plastikkirurg för en kontroll.

Bör du ta bort dina födelsemärken?

Det finns inget behov av att ta bort normala födelsemärken. Det är bara om de är kosmetiskt oönskat och irriterande på grund av placering eller om det finns den minsta misstanke att förändringen kan vara elakartad.

Hur tar man bort ett födelsemärke?

Födelsemärken tas bort med ett båtformat snitt. Snittet görs alltid parallellt med hudens linjer. Detta gör ärret så fint som möjligt. Om det finns den minsta misstanke att födelsemärket är farligt, skickas det för bedömning till en patolog. Operationen sker under lokalbedövning och varar ca 15-30 minuter.

Pris

Fr. 4 000 kr

Kort fakta

Operationstid 15-30 minuter

Lokalbedövning

Hem samma dag

Ingen frånvaro från stillasittande arbete

Relaterade behandlingar

Boka konsultation

Varje patient är unik. Ta reda på hur vi kan hjälpa just dig. Ta första steget och boka en konsultation hos en av våra behandlare.

Denna webbplats använder cookies för att säkerställa att du får den bästa upplevelsen på vår webbplats. Genom att fortsätta på denna webbplats accepterar du användningen av cookies.